Artykuły
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Pomimo tego, że tak dużo mówiło się o tym, że należy czytać etykiety, sporo osób tego nie robi i daje się złapać na efektywny marketing. Czytanie etykiet może dać nam pogląd jaki produkt naprawdę kupujemy i co wprowadzamy do naszego ciała. A wiadomo nie od dziś, że „jesteśmy tym, co jemy”.
więcej...

Dieta przy antybiotykoterapii

Dieta przy antybiotykoterapii

Okres jesienno – zimowy nas nie rozpieszcza. Nasza odporność jest obniżona, przez co często łapiemy różne infekcje. Niejednokrotnie choroba jest na tyle poważna, że zmuszeni jesteśmy przyjmować antybiotyki.  Antybiotyki są to leki stosowane w przypadku zakażeń bakteryjnych. Działając zatrzymują namnażanie się...
więcej...

Osteoporoza - nie daj się złamać

Osteoporoza - nie daj się złamać

Osteoporoza jest jedną z najczęstszych schorzeń naszego społeczeństwa. Ze względu na to, że jej nie widać i późno daje efekty, nazywana jest „cichą epidemią”. Szacuje się, że w 2009 roku było ok. 170 000 wszystkich złamań osteoporotycznych, natomiast w 2025 roku będzie ich aż około 3 300 000. Częściej...
więcej...

7 produktów, które uchronią nas przed przeziębieniem

7 produktów, które uchronią nas przed przeziębieniem

Jesień to wzmożony czas przeziębień, gorączki, kaszlu i kataru. Jeśli chcesz oprzeć się, rozprzestrzeniającej się po biurze chorobie, Twoim sprzymierzeńcem będzie sprawny i zdrowy układ odpornościowy. Zazwyczaj komórki układu odpornościowego od razu wkraczają do walki z patogenami, jednak czasami nie udaje im się wygrać i...
więcej...

Niedokrwistość z niedoboru żelaza

Niedokrwistość z niedoboru żelaza

Żelazo jest ważnym składnikiem naszego ciała, uczestniczącym w wielu różnych procesach. Bierze udział w transporcie tlenu, jako składnik hemoglobiny, syntezie DNA. Zawartość żelaza w naszych komórkach musi być regulowana, ponieważ jego zbyt duża ilość może spowodować uszkodzenie tkanek.
więcej...